Προσανατολισμός

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Study_bot_logo

Ο “Οδηγός Σταδιοδρομίας” περιέχει όλα όσα θέλει να μάθει ο μαθητής και ο υποψήφιος για:

 • Το σύστημα Εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές, τις Ομάδες Προσανατολισμού, τα Επιστημονικά Πεδία, τις Σχολές κάθε Επιστημονικού Πεδίου.
 • Τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Τα θέματα όλων των ετών, την Εξεταστέα Ύλη, τον τρόπο εξέτασης κάθε μαθήματος, τον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων με μαθησιακές δυσκολίες. Τις Επαναληπτικές Εξετάσεις.
 • Τις σχολές και τις βάσεις. Τα προγράμματα Σπουδών όλων των τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με τα μαθήματα ανά εξάμηνο σπουδών, την περιγραφή των μαθημάτων, τις δυνατότητες εργασίας των πτυχιούχων.
 • Την εισαγωγή στις Στρατιωτικές, τις Αστυνομικές Σχολές, την Πυροσβεστική, το Εμπορικό Ναυτικό, τα ΤΕΦΑΑ, την Εισαγωγή Αθλητών με διακρίσεις σε αγώνες.
 • Τις Σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • Τα Μεταπτυχιακά, με τα μαθήματα ανά εξάμηνο, τις κατηγορίες πτυχιούχων που γίνονται δεκτοί.
 • Την ορθή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, τα κριτήρια επιλογής και τα συχνά λάθη που γίνονται στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού.
 • Την επιλογή επαγγέλματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ

Οι Τρόποι Πλοήγησης του Οδηγού Σταδιοδρομίας από όλα τα μέσα. Οι τρόποι πλοήγησης είναι τρεις. Ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και οι τρεις μαζί υπάρχουν για να είναι πιο εύχρηστος ο Οδηγός Σταδιοδρομίας. Η χρήση της πλατφόρμας είναι ελεύθερη και για να πραγματοποιηθεί η είσοδος θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να έρθουν σε συνεννόηση με την γραμματεία του φροντιστηρίου ώστε να παραλάβουν κωδικούς πρόσβασης.

1ος Τρόπος

Από το MENU στην κορυφή δεξιά. Πρόκειται για MENU ιδανικό για κινητό τηλέφωνο, που, φυσικά, λειτουργεί και στο pc και το laptop. Ιδανικό για έμπειρους χρήστες που γνωρίζουν που βρίσκεται αυτό που ψάχνουν.

2ος Τρόπος

Από το σύνδεσμο Χάρτης Πλοήγησης του Οδηγού Σταδιοδρομίας (mind map) με links. Εδώ υπάρχουν όλα τα κουμπιά που υπάρχουν και στο MENU, αλλά τα βλέπει κανείς με μια ματιά και έχουν και τα links για να πάτε σε όποιο σημείο επιθυμείτε. Ιδανικό αν ψάχνουμε να βρούμε που είναι κάποια πληροφορία.

3ος Τρόπος

Η εικόνα με τίτλο Μηχανή αναζήτησης Σχολών αποτελεί συντόμευση για να πάτε άμεσα στη Μηχανή Αναζήτησης. Στο μέσον της εικόνας υπάρχουν και δύο βελάκια, αλλά και στο κάτω μέρος υπάρχουν τελείες που αποτελούν συντομεύσεις και σας οδηγούν άμεσα η δεύτερη στο Μηχανογραφικό και η τρίτη στα Μεταπτυχιακά.

Σε Android κινητό τηλέφωνο μπαίνουμε την πρώτη φορά, βάζοντας τους κωδικούς μας, και επιλέγουμε από το μενού του προγράμματος περιήγησης (Chrome) “Προσθήκη στην αρχική οθόνη”. Δημιουργείται μία συντόμευση που μας βάζει στον Οδηγό Σταδιοδρομίας χωρίς να χρειάζεται να γράφουμε κάθε φορά τον κωδικό μας. Ανάλογη η διαδικασία και στο iPhone.

Πατήστε εδώ για σύνδεση στο StudyBot

Οδηγός Σταδιοδρομίας. Οδηγίες χρήσης.

Ο Οδηγός Σταδιοδρομίας έχει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Πλεονέκτημά του είναι ότι περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει ένας υποψήφιος σχετικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις, τις σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο και την επιλογή επαγγέλματος.

Πλεονέκτημά του είναι ότι ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση. Τα νέα αναρτώνται εντός της ημέρας που ανακοινώνονται στην πρώτη σελίδα στην ενότητα Επικαιρότητα. Πλεονέκτημά του είναι ότι λειτουργεί σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή: pc, laptop, tablet ή ακόμη και κινητό τηλέφωνο. Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν φαίνεται η ποσότητα του υλικού που περιέχει, αφού κοιτώντας το βλέπεις απλά μια ιστοσελίδα. Πρέπει, συνεπώς, να καθοδηγήσετε τους μαθητές σας για να το δουν και να το χρησιμοποιήσουν. Αν δεν το χρησιμοποιήσετε και εσείς μην περιμένετε να το χρησιμοποιήσουν και αυτοί.

Έχουμε καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να είναι εύκολη η περιήγηση στην πολύ μεγάλη ποσότητα υλικού που περιέχει. Σκοπός δεν είναι να διαβάσει ο υποψήφιος όλη την πληροφορία. Αυτό είναι και αδύνατο. Σκοπός είναι να βρει γρήγορα και εύκολα αυτό που ψάχνει, να λύσει την απορία του.

Πλοήγηση

Η πλοήγηση γίνεται με τρεις τρόπους:

 1. Το menu που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία. Φαίνεται από τις τρεις χαρακτηριστικές οριζόντιες γραμμές. Αυτό το menu είναι ιδανικό για χρήση με κινητό τηλέφωνο ή tablet.
 2. Ο Χάρτης Πλοήγησης του Οδηγού Σταδιοδρομίας (infographic) περιλαμβάνει όλα τα κουμπιά σε μία σελίδα, για να έχετε συνολική άποψη του περιεχομένου. Πατώντας πάνω σε μία λέξη οδηγήστε άμεσα στην επιλογή. Τα link λειτουργούν σε pc, laptop και tablet.
 3. Η εικόνα που γράφει Μηχανή Αναζήτησης Σχολών αποτελεί link για τη μηχανή αναζήτησης προπτυχιακών σπουδών. Στο μέσον της και δεξιά υπάρχει ένα βελάκι που σας οδηγεί σε άλλες δύο εικόνες, που, επίσης, αποτελούν συντομεύσεις για άμεση μετάβαση στο Μηχανογραφικό ή τη Μηχανή Αναζήτησης Μεταπτυχιακών.

Επικαιρότητα

Όλες οι ανακοινώσεις, οι προκηρύξεις, οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα και ότι νέο υπάρχει θα το βρείτε στην πρώτη σελίδα. Μετά την παρέλευση μερικών ημερών θα το βρείτε στο θεματικό κατάλογο στις μέσα σελίδες του Οδηγού Σταδιοδρομίας.

Οπτικά βοηθήματα και βοηθήματα περιήγησης

Α. Η πλήρης διαδρομή

Μετά το “Βρίσκεστε εδώ:” υπάρχει η πλήρης διαδρομή φακέλων και υποφακέλων από την αρχή του οδηγού, ώστε να γνωρίζετε που βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή και να μπορείτε, κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, να επιστρέψετε σε κάποιο ενδιάμεσο σημείο. Κάνοντας κλικ στο ΑΡΧΗ επιστρέφετε στην πρώτη σελίδα.

Β. Πίσω στην κορυφή

Κάτω δεξιά υπάρχει το κουμπί back to top για την επιστροφή στην κορυφή της οθόνης.

Γ. Κάντε zoom και φέρτε το στα μέτρα της οθόνης σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία που έχει κάθε browser (ctrl++ και ctrl+-)για να προσαρμόσετε το μέγεθος στην οθόνη σας, ότι και αν έχετε: pc, laptop, tablet ή ακόμη και κινητό τηλέφωνο.

Δ. Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου

Δίπλα στην ετικέτα μέγεθος κειμένου υπάρχουν κουμπιά που σας επιτρέπουν να αυξήσετε ή να μειώσετε το μέγεθος των γραμμάτων μέχρι να τα φέρετε στα μέτρα σας. Με το + αυξάνετε το μέγεθος των γραμμάτων, σε διαδοχικά βήματα, με το – μικραίνετε το μέγεθος, σε διαδοχικά βήματα και το επαναφέρετε στο αρχικό κανονικό μέγεθος με το R.

Οι Μηχανές αναζήτησης

Α. Μηχανή αναζήτησης προπτυχιακών σπουδών

Βρίσκεται στη διαδρομή: Σπουδές -> Σχολές Βάσεις -> Μηχανή Αναζήτησης Σπουδών.

Περιλαμβάνει 6 διαφορετικά φίλτρα, που θα σας επιτρέψουν να δείτε μόνο τις σχολές που θέλετε.

 1. Γράψτε τον τίτλο του τμήματος ή μέρος του, είτε με τόνους είτε χωρίς.
 2. Επιλέξτε ένα ή περισσότερα Επιστημονικά Πεδία.
 3. Επιλέξτε από τη λίστα με βάση το αντικείμενο σπουδών.
 4. Επιλέξτε από τη λίστα με βάση την επαγγελματική κατηγορία.
 5. Επιλέξτε από τη λίστα με βάση το νόμο που βρίσκεται το τμήμα.
 6. Επιλέξτε από τη λίστα με βάση το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που ανήκει το τμήμα.

Μπορείτε να συνδυάσετε περισσότερα του ενός φίλτρα ώστε να δείτε μόνο τα τμήματα που σας ενδιαφέρουν.

Το σημαντικότερο: με κλικ στο όνομα του τμήματος βλέπετε τον οδηγό σπουδών του τμήματος, τον πλήρη οδηγό σε pdf και την έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας), όπου αυτά υπάρχουν.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε κλικ στις σχολές του 2ου πεδίου και στο νομό Αττικής, οπότε θα δείτε μόνο τις σχολές του 2ου πεδίου που βρίσκονται στο νομό Αττικής. Αν κάνετε κλικ και στο 3ο πεδίο θα δείτε τις σχολές του 2ου και του 3ου πεδίου που βρίσκονται στην Αττική.

Μπορείτε να γράψετε στο πρώτο φίλτρο τη λέξη μαθ και θα σας δώσει ως αποτέλεσμα όλα τα τμήματα που περιέχουν τη λέξη μαθ στον τίτλο τους.

Μπορείτε να επιλέξετε το 1ο πεδίο από το 2ο φίλτρο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από το 6ο φίλτρο για να πάρετε ως αποτέλεσμα μόνο τις σχολές του 1ου πεδίου του ΑΠΘ.

Β. Μηχανή αναζήτησης μεταπτυχιακών σπουδών

Βρίσκεται στη διαδρομή: Σπουδές ->Τα Μεταπτυχιακά -> Μηχανή Αναζήτησης Μεταπτυχιακών.

Περιλαμβάνει 7 φίλτρα για να δείτε τα μεταπτυχιακά όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

 1. Γράψτε τον τίτλο του μεταπτυχιακού προγράμματος ή μέρος του, είτε με τόνους είτε χωρίς.
 2. Γράψτε τον τίτλο του τμήματος που το διοργανώνει ή μέρος του, είτε με τόνους είτε χωρίς.
 3. Επιλέξτε από τη λίστα με βάση το αντικείμενο σπουδών.
 4. Επιλέξτε από τη λίστα με βάση τους πτυχιούχους στους οποίους απευθύνεται.
 5. Κάντε κλικ αν θέλετε να συμπεριλάβετε στην αναζήτηση και τα μεταπτυχιακά προγράμματα που απευθύνονται σε όλους τους πτυχιούχους.
 6. Επιλέξτε από τη λίστα με βάση το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που ανήκει το τμήμα.
 7. Επιλέξτε από τη λίστα με βάση το νόμο που βρίσκεται το τμήμα.

Μπορείτε, φυσικά, να επιλέξετε συνδυασμό των παραπάνω φίλτρων, ώστε να βρείτε τα μεταπτυχιακά προγράμματα που σας ενδιαφέρουν.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξετε τα μεταπτυχιακά προγράμματα με αντικείμενο τη βιολογία, από το 3ο φίλτρο που βρίσκονται στο νομό Αττικής, από το 7ο φίλτρο.

Μπορείτε να βρείτε τα μεταπτυχιακά προγράμματα που μπορεί να παρακολουθήσει ένας απόφοιτος των παιδαγωγικών τμημάτων, χρησιμοποιώντας το 4ο φίλτρο, για να απαντήσετε στο ερώτημα των μαθητών σας τι μπορεί να κάνει ένας δάσκαλος;

Γ. Μηχανή Αναζήτησης Θεμάτων

Βρίσκεται στη διαδρομή Οι Εξετάσεις -> Μηχανή Αναζήτησης Θεμάτων

Περιλαμβάνει τρία φίλτρα για να δείτε τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων  που σας ενδιαφέρουν.

 1. Τον τύπο σχολείου
 2. Το Μάθημα
 3. Το έτος εξέτασης

Μπορείτε, φυσικά, να επιλέξετε συνδυασμό των φίλτρων. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δείτε τα θέματα Μαθηματικών Προσανατολισμού της Γ Γενικού Λυκείου όλων των ετών.

Τα προγράμματα υπολογισμού μορίων

Υπάρχουν 6 προγράμματα υπολογισμού μορίων. Δύο για το Γενικό Λύκειο, δύο για τα ΕΠΑΛ και δύο για τους Έλληνες του Εξωτερικού. Τα δύο από αυτά είναι προγράμματα σε EXCEL, για να τα κατεβάσετε, αν θέλετε, στον υπολογιστή σας.

Προσοχή: για την έξοδό σας από τον Οδηγό Σταδιοδρομίας πατήστε το κουμπί Αποσύνδεση που βρίσκεται αριστερά και επάνω.